منیزیم یک نوع فلز بسیار مهم و کاربردی است که امروزه در صنایع مختلف کاربردهای زیادی دارد. به همین دلیل استخراج منیزیم روزبهروز در حال افزایش است و آن را به روشهای مختلف استخراج میکنند. با توجه به خواص شیمیایی و فیزیکی خوبی که در این فلز وجود دارد، امروزه در صنعت خودروسازی، هواپیما و … مورداستفاده قرار می گیرد. اگر قصد آشنایی با روش استخراج منیزیم را دارید، ادامه مطلب را دنبال نمایید.
روشهای استخراج منیزیم
با توجه به اینکه منیزیم را از چه محیطی استخراج میکنند، روشهای متنوع جهت استخراج آن وجود دارد. باید توجه داشته باشید که منیزیم بسیار فراوان است و به راحتی یافت می شود. برخی از روشهای استخراج منیزیم عبارت است از:
● استخراج از سنگ معدن دولومیت و منیزیت: در این روش با استفاده از فرایندهای الکتروشیمیایی، در ابتدا دولومیت را در مخازن بزرگ با آب دریا مخلوط میکنند و در این صورت هیدروکسید منیزیم ته نشین میشود. در مرحله بعد با استفاده از حرارت، مخلوط کک، واکنش با کلر و … منیزیم مذاب به دست میآید.
● استخراج از نمک دریا: تقریباً ده درصد نمک از کلرید منیزیم ساخته شده است که میتوان منیزیم را از آن استخراج کرد. بعد از استخراج کلرید منیزیم از نمک، باید به طور کامل خشک شود تا آب آن بخار گردد. بعدازاین مراحل میتوان منیزیم خالص را استخراج کرد.
● استخراج فلز منیزیم با استفاده از روش پیجون: این روش، کم هزینه ترین روش برای استخراج منیزیم محسوب میشود. در این روش، مخزن آلیاژی نیکل کروم و فولاد همراه با یک نوع مخلوط سنگ معدن دولومیت کلسینه میشود و فروسیلیس آن تا تشکیل تاجهای منیزیم حرارت داده میشوند. هر مرحله تقریباً 11 ساعت زمان نیاز دارد و لولههای خلأ را باید بهصورت دستی تخلیه کرد. برای تولید هر تن منیزیم خالص، تقریباً 11 تن مواد خام لازم است.
کاربرد فلز منیزیم
در دنیای امروز بعد از فلز آهن و آلومینیوم، فلز منیزیم پرکاربردترین و مهمترین فلز موجود در طبیعت است. به همین دلیل روز به روز استخراج منیزیم افزایش پیدا میکند. از این نوع فلز برای ساخت آلیاژها و مواد با وزن کم و مستحکم استفاده میشود.
در زمان های قدیم از فلز منیزیم برای ساخت انواع هواپیما های مختلف استفاده میکردند. امروزه برای صرفهجویی در مصرف انرژی در صنایع هوافضا، استخراج منیزیم را افزایش دادهاند. همچنین برخی از دیگر کاربردهای فلز منیزیم عبارت است از:
● آلیاژ آلومینیوم
● تولید تیتانیوم
● فرایند کرال
● حذف گوگرد
● ریختهگری
● موتورخانه
● صنایع الکترونیک
● تولید مواد آتشبازی
● و …
نکاتی مهم در مورد استفاده از فلز منیزیم
افرادی که قصد استخراج منیزیم را دارند، در ابتدا باید به نکات زیادی توجه داشته باشند تا با هیچگونه آسیب و خطراتی مواجه نشوند. با توجه به اینکه منیزیم و آلیاژهای آن ها وقتی که ذوب میشوند و به شکل پودر در می آیند، قابلیت اشتعال بسیار زیادی دارند. پس ممکن است که خطرات انفجاری بسیار زیادی را به همراه داشته باشد.
زمانی که فلز منیزیم می سوزد، هنگام کار با آن باید از عینک های ایمنی مخصوص با فیلترهای UV استفاده نمایید. به همین دلیل است که جوشکارها با مدت زمان زیادی که با این فلز کار میکنند، با خطر مشکلات شبکیه چشم رو بهرو می شوند.
منیزیم باعث کاهش آب و در نتیجه رها سازی گازی میشود که تا حد زیادی قابلیت اشتعال پذیری دارد؛ بنابراین درصورتی که منیزیم سوزانده شود، باعث آتش سوزی غیر قابل کنترل میگردد. پس در این مواقع با استفاده از آب، آتش شدت بیشتری مییابد و شرایط را خطرناک تر میکند. در چنین موقعیتی توصیه میشود تا آتش ناشی از منیزیم را با خاموش کننده های شیمیایی کلاس D و یا با شن و ماسه خاموش نمایید.
سخن پایانی
با توجه به اینکه فلز منیزیم یکی از فراوان ترین فلز موجود در طبیعت است، پس استخراج منیزیم روز به روز در حال افزایش است. امروزه این نوع فلز را با استفاده از روشهای متنوع استخراج می کنند. در این مواقع با توجه به اینکه فلز منیزیم در چه محیطی قرار دارد، از یک روش متفاوت استفاده میکنند.
شرکت راهکار گستران آرون از سال ۱۳۸۲ به بعد با اهداف صنعتی راهاندازی شده است. این شرکت با وجود کادر مجربی که دارد، در حوزه صنعت و خدمات پایپینگ در حال رقابت است. همینطور در زمینه های گوناگون مانند: تولید مخزنهای ذخیره، پایپینگ نیروگاه، صنعت منیزیم، سیستم تصفیهخانه و نصب و راهاندازی انواع تجهیزات دیگر فعالیت دارد. امیدوارم از مطالعه این مطالب لذت برده باشید.