انواع چدن

  1. خانه
  2. /
  3. مقاله
  4. /
  5. انواع چدن

انواع چدن

چدن یکی از اعضای خانواده آلیاژ های آهنی است که در صنعت به طور گسترده استفاده می ‌شود. این آلیاژ از آهن، کربن و سیلیسیم تشکیل شده است که همگی از عناصر اصلی آن هستند. برای معرفی انواع چدن با ما تا آخر همراه باشید.

 

پیشنهاد محصول :

فروسیلسیوم

فروآلیاژ

مشخصات چدن

چدن، یکی از انواع مواد آلیاژی آهنی است که در صنعت با انواع مختلفی چون چدن سفید، چدن خاکستری، چدن نشکن، چدن چکش‌خورده و چدن گرافیت فشرده خرید و فروش می شود. هر نوع از این انواع، ویژگی ‌ها و خصوصیات منحصر به فردی دارد که آن را برای کاربردهای مختلف در صنایع متنوعی جذاب می‌سازد.

چدن سفید دارای ساختار خاصی است که مقاومت بالایی در برابر فشار و سایش دارد. چدن خاکستری دارای ساختار پرلیتی با خواص ضربه‌پذیری بالاتر است. این تفاوت‌ها در ساختار و خصوصیات مختلف انواع چدن، آن را از فولاد که درصد کمتری از کربن و سیلیسیم دارد، متمایز می‌ کند.

معرفی انواع چدن

چدن سفید

ساختار چدن سفید، به دلیل سرعت بالایی که فرآیند سرد شدن فلز دارد و کربن کمتری که در آن وجود دارد، شکل می‌گیرد. بخش قابل توجهی از کربن به صورت سمنتیت (نیمه پایدار) رسوب می ‌کند که باعث افزایش سختی چدن می‌شود.رنگ چدن سفید نقره‌ای است. این نوع چدن به دلیل شکنندگی بالا در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. می توان از این چدن در ساخت پروانه ‌های توربین بادی استفاده کرد.

یکی از تفاوت های این چدن، نوع ریختگری آن است. ریخته‌گری چدن سفید نسبت به سایر چدن ها، مقاومت خوبی در برابر فرسایش داشت و همچنین قیمتی بسیار مناسب‌ تر نسبت به سایر آلیاژها دارد که می توانید از طریق شرکت راهکارگستران آرون خریداری کنید.

چدن خاکستری

چدن خاکستری، به دلیل حضور گرافیت ورقه ‌ای در ساختارش، دارای رنگ خاکستری است که پس از شکسته شدن آن مشاهده می ‌شود. این نوع چدن از جمله پرکاربردترین آلیاژهای زیرشاخه چدن است و در صنایع متنوعی از جمله خودروسازی، ساخت لوله، پمپ‌سازی، و تولید قطعات صنعتی به کار می ‌رود. با درصد های مختلفی از عناصر مانند کربن، سیلیسیم، منگنز و فسفر، چدن خاکستری انواع مختلفی دارد که بر اساس شکل گرافیت می‌ تواند به چکش‌خوار، پولکی یا نشکن تقسیم‌بندی شود.

این چدن به دلیل وجود گرافیت‌های بزرگ درون ساختار، آن از سایر انواع چدن ها متمایز است.

چدن مالیبل

چدن چکش‌خوار یا به عبارت دیگر چدن مالیبل، یکی از انواع چدن ها بوده که از طریق آنیل کردن چدن سفید به‌ دست می‌ آید. در فرآیند ساخت چدن مالیبل، چدن سفید تا ۹۰۰ درجه سانتی‌گراد گرما داده می ‌شود. این کار باعث تجزیه کاربید آهن به آهن و کربن می‌ شود و ذرات گرافیت به شکل شبه کروی در اطراف یکدیگر جمع می‌شوند.

مهم ترین دلیل تبدیل چدن سفید به چدن چکش‌خوار، تبدیل کاربید آهن به گرافیت شبه کروی با ویژگی‌های مکانیکی بهبود یافته است. این نوع چدن در صنایع مختلفی از جمله اتصالات، شبکه‌های آب و گاز، قطعات اتومبیل، قطعات کشاورزی، اتصالات الکتریکی و صنایع معدنی کاربرد دارد. چدن‌های چکش‌خوار به دلیل سختی و شکنندگی خود، قابلیت تراش و تهیه نمونه را ندارند، اما به دلیل قیمت مناسب و سهولت در ماشین‌کاری، گزینه ایده‌آلی برای بسیاری از کاربرد ها محسوب می‌ شوند.

گرافیت فشرده

گرافیت فشرده به چدنی گفته می ‌شود که دارای ۲۰ درصد گرافیت کروی، ۸۰ درصد گرافیت فشرده و بدون حضور گرافیت ورقه ‌ای است. این نوع چدن میان چدن نشکن و خاکستری قرار می ‌گیرد. به عبارت دیگر از گرافیت کروی تشکیل شده است. گرافیت درصد کمی از اجزای تشکیل‌دهنده را پوشش می ‌دهد و در مقایسه با چدن نشکن، انعطاف‌پذیری و استحکام کمتری دارد.

چدن گرافیت فشرده، کاربرد های مختلفی داشته که از جمله در صنایع خودروسازی می توان به ساخت سرسیلندر های موتور و در صنایع فولاد و به عنوان محافظ برای جلوگیری از آتش‌سوزی در توربین ‌ها استفاده می ‌شود. به صورت کلی اسن نوع چدن کاربرد های بیشتری نسبت به سایر انواع چدن دارد. برای اطلاعات بیشتر و موارد تخصصی در مورد فروآلیاژ و انواع چدن با کارشناسان متخصص راهکارگستران آرون در ارتباط باشید.

 

کاربرد های اصلی چدن در صنعت

کاربرد های اصلی چدن در صنعت

چدن دارای خواص فیزیکی و مکانیکی بالا بوده که سبب مقاومت بالا در برابر فشار، سایش، و حرارت شده و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می ‌گیرد. از تولید قطعات ماشینی گرفته تا صنایع ساختمانی، لوازم خانگی، صنایع مواد غذایی و غیره، چدن به عنوان یک ماده اولیه اساسی و مفید به کار می‌رود.

تولید خودرو

در تولید قطعات ماشینی، مقاومت بالای چدن در برابر فشار و حرارت، آن را به یک گزینه مناسب برای قطعات مورد نیاز در ماشین‌آلات صنعتی و خودروها تبدیل می ‌کند.

تولید تجهیزات و ابزار های ساختمانی و تاسیسات

یکی دیگر از کاربرد های چدن، تجهیزات ساختمانی است. در صنایع ساختمانی، از چدن برای تولید لوله ‌ها، تیر ها، ستون‌ ها و سازه‌ های بتنی استفاده می‌شود. دلیل استفاده از آن، مقاومت و طول عمر بالای آن در برابر عوامل مختلف محیطی است.

تولید لوازم خانگی

در صنایع لوازم خانگی، چدن در تولید اجزای داخلی و بیرونی اجاق گاز، سینک، قاب ‌های درب و پنجره و حتی اجزای استخر ها مورد استفاده قرار می‌ گیرد.

تولید مواد غذایی و خوراکی

در صنایع مواد غذایی، از قطعات چدنی برای تولید ماشین‌آلات مرتبط با فرآیندهای تولید و بسته‌بندی مواد غذایی استفاده می ‌شود. به دلیل مقاومت و بهداشتی بودن آن. چدن در صنایع مختلف به دلیل خواص منحصر به فرد و مقاومت بالای آن بسیار گسترده و متنوع است.

تفاوت های اصلی چدن و فولاد

تفاوت اصلی بین فولاد و چدن در میزان کربن است. درصد کربن در فلز فولاد حدوداً ۲ درصد است، در حالی که در چدن بین ۲ الی 4 درصد متغیر است. نقطه ذوب چدن پایین‌تر از فولاد است و انقباض آن نسبت به فولاد کمتر است، این امر باعث می‌شود که چدن قابلیت ریخته گری در اشکال مختلف را داشته باشد.

خواص مکانیکی چدن و فولاد متفاوت از بقیه است. چدن استحکام فشاری بالاتری دارد در حالی که فولاد استحکام کششی بیشتری دارد. از نظر ریخته گری، فولاد سخت ‌تر است و ویسکوزیته بیشتری دارد، در حالی که چدن در حالت مذاب، برای ریختن اجزای با شکل‌های پیچیده مناسب‌تر است.

سحن آخر

بحث امروز ما در مورد انواع چدن بود. برای اطلاعات بیشتر در مورد فروآلیاژ و چدن به سایت راهکارگستران آرون مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.