معمولا با استفاده از آهن، انواع آلیاژهای مختلف را تولید میکنند که چدن هم یکی از این آلیاژها است که در ترکیب آن آهن نیز وجود دارد. چدن یک آلیاژ فلزی است که توسط آهن، کربن و فروسیلیسیم ساخته میشود. امروزه این مواد در صنایع مختلف کاربردهای بسیار زیادی دارند. چدن دارای ویژگیها و مزایای بسیار زیادی است، پس برای آشنایی با چدن و مراحل تولید چدن در ادامه با ما همراه باشید.
معرفی انواع چدن و کاربرد آنها
معمولا چدن ها را در چند مدل متنوع تولید میکنند که با توجه به ترکیب شیمیایی آن، در صنایع مختلف کاربردهای زیادی دارند. انواع چدن ها عبارتند از:
• چدن سفید: در ترکیب این نوع چدن از میزان کمی کربن استفاده میشود و فرایند سرد کردن فلز با سرعت بالایی صورت میگیرد. اکثر کربن به شکل نیمه پایدار باقی میماند که در نهایت مقاومت این چدن را بالا میبرد. چدن سفید بسیار شکننده است؛ بنابراین کاربرد کمی دارد و تنها در پروانه توربین بادی به کار میرود. این چدن در مقابل فرسایش مقاوم است، اما ریختهگری خوبی ندارد؛ زیرا نقطه انجماد آن بالا است.
• چدن خاکستری: با توجه به اینکه در ساختار این چدن گرافیت وجود دارد؛ به همین دلیل رنگ آن خاکستری است. در چدن خاکستری دو فروآلیاژ به نامهای GG-20 و GG-25 وجود دارد؛ بنابراین در خودروسازی، ساخت لوله، شیرآلات، پمپ و … بسیار پرکاربرد است.
• چدن نشکن: برای ساخت این چدن از ترکیبات چدن خاکستری استفاده میشود، با این تفاوت که کیفیت و استحکام بالاتری نسبت به چدن خاکستری دارد. در صنایع لولهسازی و خودروسازی از این نوع ترکیب استفاده میشود.
• چدن چکش خوار: این محصول را از آنیله شدن چدن سفید تولید میکنند و در این فرایند کاربید آهن به گرافیت شبه کروی تبدیل میشود. این چدن در اتصالات لوله آب و گاز، ماشین آلات کشاورزی و قطعات الکترونیکی به کار میرود.
آشنایی با ویژگی های چدن در تولید چدن
با توجه به قدرتی که چدن در زمان ذوب شدن دارد، پس به راحتی به صورت اشکال پیچیده در میآید. هزینه های لازم برای خرید این ترکیب بسیار کم است؛ به همین دلیل امروزه طرفداران بسیار زیادی دارد. همچنین با تنظیم ترکیب و میزان خنک سازی، بدون اینکه در روشهای تولید آن تغییراتی ایجاد شود میتوان به راحتی خواص آن را تغییر داد. در این صورت کاربرد آن هم در صنایع شیمیایی و انواع صنایع تغییر پیدا میکند.
از ویژگی های دیگر چدن میتوان به ماشینکاری آسان، کاهش لرزش، مقاومت در برابر سایش و مقاومت در برابر خوردگی اشاره نمود. مقاومت در برابر خوردگی در این ترکیب پرکاربرد، با اضافه کردن موادی مانند: سیلیکون، نیکل، کروم، مولیبدن و مس صورت میگیرد.
کاربرد های چدن در صنایع مختلف
امروزه از ترکیباتی که دارای آهن هستند، انواع مواد مختلف را تولید میکنند که کاربردهای بسیار زیادی دارند. چدن هم یکی از ترکیباتی است که با استفاده از آهن تولید شده است؛ بنابراین در صنایع مختلف کاربردهای بیشماری دارد. برخی از کاربردهای مهم چدن عبارت است از:
• ساخت پل
• تولید درپوشهای چاه خیابانی
• لوله
• ماشین آلات کشاورزی
• خودروسازی
• خطوط گاز
• خطوط آب
• سقف کاذب
• و …
مراحل تولید چدن
هنگام فرآوری فلزات و مواد معدنی و تولید چدن، سنگ آهن از معدن استخراج میشود، سپس عملیات و فرایندهای متنوع را طی میکند تا بتوان از آن برای ساخت انواع فلزات آهنی استفاده کرد. برای تبدیل سنگ آهن به یک تکه فلز آهنی، باید مواد از کوره ها، دستگاهها و انبارهای مخصوص عبور کنند. چدن با استفاده از ذوب مجدد سنگ آهن و فولاد قراضه تولید میشود. سپس مراحل مختلف را طی میکند تا مواد ناخواسته مانند فسفر و گوگرد از ساختار آن حذف شوند.
زمانی که میزان کربن و فروسیلیس در ساختار چدن کم میشود، مواد دیگر در زمان ریختهگری و قبل از شکل گیری نهایی به مذاب اضافه میشوند. چدن معمولا در کورههای القای الکتریکی تولید میشود، مگر در مواردی خاص که در کوره کوپل ذوب میگردد. پس از تکمیل مراحل ذوب، مواد را در قالب مخصوص قرار میدهند و چدن آماده عرضه به بازار میشود.
سخن پایانی
چدن یکی از ترکیبات بسیار مهم و پرکاربرد در صنایع مختلف است که با استفاده از آهن تولید میشود. این مواد ویژگیهای منحصر به فردی دارند؛ بنابراین باعث شده است که در صنایع مختلف مانند خودروسازی، لوله سازی و … کاربردهای فراوانی داشته باشند.
برای خرید چدن میتوانید به سایت شرکت آرون مراجعه نمایید و این محصول را با قیمت مناسب خریداری کنید. شرکت آرون یکی از بزرگترین فروشندگان مواد اولیه است که در زمینه فرآوری ذغال سنگ، تولید شمش منیزیم، تولید ذغال سنگ و مواد کربنی و … فعالیت دارد.